sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Synnytysvihko - mikä se on?

En tiedä onko muilla ollut tapana tehdä synnytystä varten synnytysvihkoa, mutta itse olen tehnyt sellaisen molempiin synnytyksiin. Synnytysvihkon tekeminen oli mitä parhainta valmistautumista synnytykseen. Kokosin sinne vähän tarpeen mukaan aina millon mitäkin. Esim. "toimintaohjeet" synnytyksen käynnistyessä, synnytyksen kulkuun liittyviä asioita, kivunlievityskeinoja, asentoehdotuksia ja sitten tietysti synnytystoiveet ja muistilistat.

Idean synnytysvihkon tekemiseen sain Heidiä odottaessa, kun epäilin omaani ja miehen muistikapasiteettia ja sen käyttöä synnytyksen aikana. :) Ajattelin siis, että ei varmastikaan muisteta välttämättä kaikkia hyviä jippoja mitä oli saatu mm. Tampereen Napapiirin synnytysvalmennuksesta tai vyöhyketerapeutiltani, joten päätin kerätä ne yksien kansien sisälle.

(Klikkaamalla kuvia ne saa suuremmiksi.)

Kuvassa vas. Annin synnytysvihkon etusivu
oik. Heidin vihkon kansi

Synnytysvihkon tekeminen on kiva tapa löytää itselleen sopivalta tuntuvia juttuja liittyen synnyttämiseen. Samalla kun ne laittoi vihkoon ylös ne tuli itselle tutuiksi ja ne oli myös helposti tukihenkilöiden saatavilla. Lisäksi synnytysvihkosta jäi kiva muisto niin itselle kuin lapsellekin.

Kuvassa vas. Annin toivelista
oik. Heidin toivelista


Itse laitoin molempiin synnytysvihkoihin kannen toiselle puolelle synnytystoivelistat, jotta ne oli varmassa tallessa ja helposti nähtävillä ja löydettävissä. Tosin Heidin synnytystoivelistaa en antanut kätilöille ollenkaan. Silloin ajattelin, että ei sitä tarvitse antaa jne., mutta jälkeen päin asiaa miettiessä olen tajunnut, että en vain yksinkertaisesti kehdannut antaa sitä. :/

Leikkelin synnytysvihkoon kuvia ja muita juttuja odotus- ja vauvalehdistä ja kopioin niitä myös Hanna Hirvosen Isäksi syntymässä -kirjasta. (Hanna: saat antaa piiskaa siitä ensi kerralla kun nähdään, mutta oli pakko monistaa ja leikellä kun ne asennot oli niin hyviä ja selkeitä! :) )



Kuvassa vas. voimalauseita
oik. ponnistusvaiheen juttuja


Synnytysvihkossa oli muistilista miehelle ja doulan kanssa sovittuja juttuja...


Synnytysvihkoon kirjoitettiin yhdessä (minä, mies ja Annin synnytyksessä myös doula) muistiinpanot synnytyksestä. Näin synnytystä oli helpompi käydä läpi jälkeen päin. Usein synnyttäessä ajantaju katoaa, joten synnytysvihkon muistiinpanoista sai jäsenneltyä synnytyksen kulkua uudelleen. Myös synnytyksenaikasia tapahtumia pystyi jäsentelemään helpommin, kun itse ei välttämättä muistanut enää kaikkea tai muisti eri tavalla kuin muut.

Kuvassa oik. lista kotona kirjatuista supistuksista.. Hauska muisto sekin! :)

Kaikki ei tykkää tehdä käsillä tai askarrella, mutta suosittelen lämpimästi synnytysvihkon tekemistä. Jokainen tekee oman näköisensä, eikä sen välttämättä tarvitse olla leikka-liimaa tyylinen sekasotku niinkuin minulla. :)

PS. Itselleni vihkon sisältö oli tullut sitä tehdessä ja moneen kertaan selatessa niin tutuksi, etten tarvinnut sitä synnyttäessä. Muistiinpanoja kirjoitin ihan synnytyksen alussa, mutta en sen jälkeen kun ajatukset ja keskittyminen oli ihan muualla. :)

1 kommentti:

  1. Loistava keksintö! Pitäisköhän itsekin seuraavan kanssa tehdä tälläinen. Ihana juttu!

    VastaaPoista