keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Synnytyskulttuurin muutosta rakenteissa?!

Viime viikonloppuna olleessa Kotisynnytysseminaarissa oli puhumassa tanskalainen Jette Aaroe Clausen. Hän on kätilö, apulaisprofessori Kööpenhaminan kätilökoulusta. Jotain kirjoitinkin jo aiemmin Kotisynnytys blogiini, mutta nyt tänne ajattelin jatkaa Jeten ehdotuksista synnytyskulttuuriin muuttamiseksi. Hän kertoi esimerkkejä siitä kuinka Tanskassa on saatu muutoksia aikaan silloin, kun siellä suljettiin pieniä kätilöjohtoisia yksiköitä ja kuitenkin äidit ja kätilöt halusivat vaihtoehtoja!

Ensiksikin on hyvä ymmärtää se, että naisia ja äitejä on erilaisia. Erilaisista perheistä, elämäntilanteista ja erilaisin toivein. Naisilla on oikeus päättää missä ja miten synnyttää, joten vaihtoehtoja on tarjottava mikäli tämä oikeus halutaan tunnustaa ja halutaan, että synnyttäminen on edelleen turvallista. Tanskassa naiset voi valita yhteiskunnan maksaman koti- tai sairaalasynnytyksen tai sitten yksityisen hoidon.

Jette muistutti, että laissa tai säädöksissä lukee, että mitä kätilön työhön kuuluu. Siihen viitaten monia rakenteessa olevia käytäntöjä voisi ryhtyä muuttamaan äiti- ja kätilölähtöisempään suuntaan. Pois medikaalisaation ja lääkärien niskaan hengittämisen suunnasta. Yhtenä esimerkkinä oli synnytyksissä joskus tarvittava oksitosiinipiikki verenvuotoa tyrehdyttämään. Nythän sitä voi kirjoittaa reseptillä vain lääkärit ja kätilöt joutuvat etsimään lääkärin joka sitä heille kirjottaisi. Jette kertoi, että "rakenteita" muuttamalla kätilöt voisivat itse kirjoittaa niitä reseptejä. Suomessahan jo joillain sairaanhoitajilla on rajoitettu reseptien kirjoitusoikeus. Kätilöt eivät edes tarvitsisi mielestäni lisäkoulutusta oksitosiinin kirjoittamiseen, koska se on ollut jo vuosia yksi tavallisimmista heidän työssään käytössä olevista lääkkeistä.

Jette muistutti myös moneen kertaan sitä, että sairaaloiden käytännöt eivät ole laki! Esim. rutiini CTG ei ole tutkitusti perusteltua, joten miksi sitä käytäntöä ei muutettaisi heti äitien ja vauvojen terveyttä paremmin vaalivaksi. Tärkeää on perheiden informoiminen eri asioista jo raskausaikana! Synnytyksessä voidaan antaa lyhyt info jos sitä haluaa, mutta ei synnytys ole oikea paikka saada sitä tietoa ensimmäisen kerran ja niin monipuolisesti. Eli jos äiti ei halua roikkua CTG:ssä, niin kätilö voi toki keskustella asiasta, seurata vauvan vointia torvella tai dopplerilla, ja kirjoittaa asian asiakkaan tietoihin. Jette korosti sitä, että EI OLE MITÄÄN LAKEJA jotka velvottaisi tekemään niin tai näin. Erilaisia käytäntöjä on ympäri maailmaa, ja sairaaloissa usein omansa.

Voin kuvitella, että moni lukija on nyt ihan kierroksilla. Ihan rauha vaan! Pelot ne on jotka sieltä nousee.

Seminaarissa viimeisinä oli puhumassa kaksi kätilöä, joista kumpikin sanoi ettei ole saanut äidin kanssa keskusteltua asioita. Eli jos äiti on vastustanut jotain toimenpidettä tms., vaikka kätilö on ollut sitä mieltä, että se olisi tarpeen. Eikä kyseessä ole ollut painostaminen tai uhkailu, vaan hyvässä luottamuksen ilmapiirissä käyty keskustelu, jonka päätteeksi äidin ja/tai vauvan voinnin turvaamiseksi on tehty joku asia.

En muista kuinka paljon Tanskassa/ Kööpenhaminassa on kotisynnytyksiä, mutta muistaakseni siirtoprosentti oli vain 10% ja niistä taisi olla vain 1% kiireellisiä. Jos joku muu muistaa tarkemmin, niin laittakaahan viestiä, niin tarkennetaan ja korjataan. Pointti tuolla vaan siis se, että kotona synnyttäminen EI ole vaarallista, niin kuin annetaan ymmärtää. Kotisynnyttäjille on erilaisia kriteerejä, mutta niissäkin kannattaa muistaa se, että äiti saa silti valita missä synnyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti