tiistai 30. huhtikuuta 2013

Pieniä yksiköitä suljetaan edelleen

Kuulin huhua ja nyt näin ihan artikkelinkin aiheesta....

Synnytykset saattavat loppua Vammalassa jo tänä vuonna

Sama lopetusuhka on Salon synnärillä. :(

Pienten synnytysyksiköiden alasajaminen on alkanut jo vuosia sitten ja nyt vauhti vaan kiihtyy. Vammalaa ollaan sulkemassa, koska synnytykset eivät ole siellä odotetusti lisääntyneet. No onko ihme... Pienten yksiköiden vaarallisuudella ja isojen turvallisuudella ollaan aivopesty valheellisesti synnyttäjiä jo ennen kuin Vammala vapautui mm. kaikille Pirkanmaalaisille. Vammala on kiinni viikonloppuisin ja sen lisäksi on kesä- ja joulusulut. Se vähentää vammalan valitsevia ja sinne pääseviä oleellisesti. Sairaalaan lähteminen on jo stressin aihe sinänsä (koska kannattaa/pitää lähteä, että ehtii mutta ei ole siellä liian aikaisin/turhaan, jne), niin lisästressin aiheuttaa se kun joutuu miettimään onko sairaala edes auki kun synnytys alkaa.



Itse uskon myös, että täällä Tampereen seudulla ei perheet tiedä mitä eroa Vammalalla ja Taysilla on. Ne on kuin yö ja päivä. Tays on iso, jossa jatkuvasti ruuhkaa. Siellä tukihenkilöiden määrää on rajoitettu, synnytysvastaanotossa synnyttäjä ja tukihenkilöt erotetaan toisistaan vähintään noin 30-60min ajaksi, synnytyssalit on erikseen ja sinne siirtyessä vaihtuu uusi kätilö. Taysissa ei saa ollenkaan synnyttää veteen. Lapsivuodeosastolla tukea ja apua saa jos hlökunta kerkee kiireeltään sitä jollain tapaa antamaan. Jne... Vammalassa synnyttäjä ja haluamansa määrä tukihenkilöitä saa olla yhdessä koko ajan. Synnyttäjää ei makuuteta tulokäyrällä verhokarsinoissa, vaan pääsee huoneeseen, jossa voi liikkua, istua keinutuolissa,jne. Samat kätilöt työskentelee polilla, synnärissä ja osastolla, joten jatkuvuus on parempi kuin taysissa (riippuen tietty työvuoroista). Veteen synnyttäminen ei ole kiellettyä. Vammalassa on äiti-, lapsi- ja imetysmyönteisempi asenne. Vammalassa kaiken kaikkiaan on rauhallisempaa ja oma pienen sairaalan tunnelma.Vammalassa on mahdollisuus perhehuoneeseen, toisin kuin taysissa. Ym...

Yle Puheen PERHEEN AIKA-ohjelmassa oli viimeksi aiheena aktiivinen synnyttäminen. Kannattaa kuunnella! Siellä oli paljon hyvää asiaa ja pohdintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti