tiistai 13. joulukuuta 2011

Hyvä syntymä

"Synnytyksen kulkuun vaikuttavat monet asiat, kuten huolellinen valmistautuminen, synnytysympäristö, paikalla olevat ihmiset ja heidän mielentilansa, hoitohenkilökunnan toimintatavat, asennot synnytyksen aikana, lääkkeiden ja toimenpiteiden käyttö ym. ym.

Se, miten synnytys milloinkin etenee on kaikkien näiden ja monien muiden asioiden yhtälö."

- Päivi Laukkanen, childbirth educator -

Tänään oli Aktiivinen synnytys ry:n teemailta Tampereella. Aiheena oli Hyvä syntymä ja ajatuksena oli videoiden avulla sukeltaa aiheeseen ja keskusteluun. Olin aiemmin päivällä tehnyt aiheeseen liittyvän kuvashown, jossa oli voimalauseita niin synnyttäjälle kuin hänen puolisolleen ja tietysti niitä ihania kuvia! Katsoimme sen lisäksi toisenkin kuvashown (plus niitä videonpätkiä).

Se mikä minua liikutti eniten niissä kuvissa oli ennen kaikkea se rakkaus, ilo ja valo joka säteili onnellisten äitien ja isien kasvoilla kun vauva oli syntynyt ja nostivat hänet syliin (monissa kuvissa joko isä tai äiti otti ITSE vauvan syliinsä). Se ilon ja onnen tunne on ihan mieletön - muistan! :)



Kuva on Vesisynnytys valokuvakilpailun voittajakuva 2014.

Hyvä syntymä tarkoittaa niin eri asioita eri ihmisille. Sanoinkin illassa, että olisi mielenkiintoista koota sellainen kokemusten sarja missä äitiä, puolisoa, kätilöä ja doulaa haastateltaisiin ennen ja jälkeen synnytyksen ja kirjoitettaisiin lisäksi vielä vauvan näkökulmasta saman synnytyksen ajatukset. Eli mitä ajatteli omalla kohdallaan ennen synnytystä aiheesta hyvä syntymä, ja sitten taas synnytyksen jälkeen, että oliko se sellainen ja miten nyt ajattelee käsitteen hyvä syntymä.

Tämä oli yksi tämän illan videoista: Waterbirth photo competition 2009

PS. Kurkatkaa tänne: Boldaction
Linkki

4 kommenttia:

  1. Yritin etsiä tuolta asiasanoista ainakin, vaan en löytänyt. Olen menossa synnyttämään toista lastani ja kuten esikoisessakin, en tule saamaan lääkkeetöntä (oksitosiini) synnytystä. Tällä kertaa synnytys jopa käynnistetään todennäköisesti sillä tipalla.

    Olisi ihana varmasti monelle äidille, jos kirjoittaisitte juttuja myös näistä synnytyksistä. Haaveilin luomusynnytyksestä, kaikista luonnollisista kivunlievityskeinoista, kotonaolosta mahdollisimman pitkään, mutta valitettavasti puhjennut radi tuhosi kaikki haaveeni ja nyt lähinnä pelottaa.

    Millä tavalla pystyn hallitsemaan kipua kun elimistö ei muodosta endorfiinia, auttaako rakkulat ja muut vaihtoehtoiset kivunlievitysmuodot vai onko heti pyydettävä se epiduraali?

    Mitä tässä tilanteessa voi ylipäätänsä pyytää hoitohenkilökunnalta?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Iiris kun laitoit viestiä. Tuo onkin tärkeä näkökulma, joka helposti unohtuu. Vaikka keinotekoinen oksitosiini ei toimi samalla tavalla kuin kehon oma oksitosiini, niin en automaattisesti ns. "heittäisi kirvestä kaivoon" jos sitä on syystä tai toisesta käytettävä. Ehkä sitten keskittyisin siinäkin tapauksessa siihen miten sitä KEHON OMAA OKSITOSIINIA saisi mahdollisimman paljon liikkeelle.

    Toki monet naiset sanovat, että keinotekoisella oksitosiinilla voi tulla todella kivuliaammat supistukset kuin mutta ehkä sen kivun pelkäämiseen sijaan keskittyisin raskaana ollessa keräämään itselle keinoja rentoutua ja eri tapoja helpottaa kipua.

    Äh. Pakko jatkaa toiste,kun mies tuolla odottaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, olisi tosi mukava kuulla kyllä että miten siitä selviää. Itelläni nyt kävikin niin että cytotec laittoi synnytyksen alulle ja loppu sujui kuin itsestään ilman mitään kemiallista, sain kokea todella nopean ja kivuliaan synnytyksen mutta ilman mitään kivunlievitystä. Kuuma vesi ja hengitys - niillä pärjäsin ja olen tosi onnellinen että sain synnyttää näin. Ponnistaakaan ei juuri tarvinnut kun supistukset työnsi vauvan lähes itse ulos. Tämmöisiä synnytyksiä lisää!:D

    VastaaPoista
  4. Onnea ihanasta synnytyksestä! :)

    VastaaPoista