tiistai 13. joulukuuta 2011

Hyvä syntymä

"Synnytyksen kulkuun vaikuttavat monet asiat, kuten huolellinen valmistautuminen, synnytysympäristö, paikalla olevat ihmiset ja heidän mielentilansa, hoitohenkilökunnan toimintatavat, asennot synnytyksen aikana, lääkkeiden ja toimenpiteiden käyttö ym. ym.

Se, miten synnytys milloinkin etenee on kaikkien näiden ja monien muiden asioiden yhtälö."

- Päivi Laukkanen, childbirth educator -

Tänään oli Aktiivinen synnytys ry:n teemailta Tampereella. Aiheena oli Hyvä syntymä ja ajatuksena oli videoiden avulla sukeltaa aiheeseen ja keskusteluun. Olin aiemmin päivällä tehnyt aiheeseen liittyvän kuvashown, jossa oli voimalauseita niin synnyttäjälle kuin hänen puolisolleen ja tietysti niitä ihania kuvia! Katsoimme sen lisäksi toisenkin kuvashown (plus niitä videonpätkiä).

Se mikä minua liikutti eniten niissä kuvissa oli ennen kaikkea se rakkaus, ilo ja valo joka säteili onnellisten äitien ja isien kasvoilla kun vauva oli syntynyt ja nostivat hänet syliin (monissa kuvissa joko isä tai äiti otti ITSE vauvan syliinsä). Se ilon ja onnen tunne on ihan mieletön - muistan! :)



Kuva on Vesisynnytys valokuvakilpailun voittajakuva 2014.

Hyvä syntymä tarkoittaa niin eri asioita eri ihmisille. Sanoinkin illassa, että olisi mielenkiintoista koota sellainen kokemusten sarja missä äitiä, puolisoa, kätilöä ja doulaa haastateltaisiin ennen ja jälkeen synnytyksen ja kirjoitettaisiin lisäksi vielä vauvan näkökulmasta saman synnytyksen ajatukset. Eli mitä ajatteli omalla kohdallaan ennen synnytystä aiheesta hyvä syntymä, ja sitten taas synnytyksen jälkeen, että oliko se sellainen ja miten nyt ajattelee käsitteen hyvä syntymä.

Tämä oli yksi tämän illan videoista: Waterbirth photo competition 2009

PS. Kurkatkaa tänne: Boldaction
Linkki

torstai 8. joulukuuta 2011

Right Livelihood Award 2011 - Ina May Gaskin

Ina May Gaskin vastaanotti yhdessä kahden muun naisen kanssa Right Livelihood Award 2011 palkinnon. Ina May Gaskin on yksi maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista kätilöistä. Ina Mayn puhe on luettavissa täällä:

http://www.rightlivelihood.org/fileadmin/Files/PDF/2011_Laureates/speeches/Gaskin_Speech.pdf

Suosittelen puheen lukemista lämpimästi ihan kaikille! Erityisesti kuitenkin kätilöille ja muille synnytysalan ammattilaisille!


PS. Kurkatkaas tänne! Taas niin hyvä kirjotus, että oksat pois. :)